Velikonoční laskominy na VYŠEHRANÍ

Velikonoce

Přijdte ochutnat v rámci letošních oslav Velikonoc
na Vyšehraní od 24.3. 2016 na Letní scénu.

Když skončí období čtyřicetidenního půstu,
Zeleným čtvrtkem začínají přípravy na Velikonoce.
Ty pokračují Velkým pátkem, Bílou sobotou, Božím hodem Velikonočním
a vyvrcholí Velikonočním pondělím.
O těchto slavnostních dnech naše babičky dodržovaly přísná pravidla.
Jídelníček by striktně daný a lišil se jen v jednotlivých krajích.

Beránka či mazanec zná určitě každý, ale vyznáte se i v méně obvyklých
často podivných názvech velikonočních jídel...

*Hlavička:*
Další název pro sekanici, sekaninu, nebo velikonoční snítek,
tedy pro velikonoční nádivku. Na talířích našich babiček
se objevovala o Bílé sobotě.

 

*Jidáše:*
Kynuté sladké malé housky sypané mandlemi.
Podávají se nejlépe čerstvé, polité medem.

 

*Kočičí tanec / místně také kočičí svatba :*
Jedná se o zapékanou směs z čočky a krup ochucené česnekem,
majoránkou a smaženou cibulí.

 

*Ptáčci:*
Pečivo z kynutého těsta. Připravují se tak, že se z těsta nejprve
vyválejí tenké proužky, na těch se pak udělá uzel a delší konec
těsta se zploští – čímž vznikne ona „hlavička“,
která se poté ozdobí rozinkou.

 

*Pučálka:*
Vyklíčený hrách zprudka opečený na másle, osolený a opepřený.
Existuje však i slazený s rozinkami.

 

*Šumajstr:*
podobá se kočičímu tanci, ale namísto čočky se používaly fazole.

 

*Klobásníky: *
Původně se jednalo o klobásu zabalenou do těstíčka.
Známější a rozšířenější však je namísto klobásy mleté maso.

beranek

 

velikoncni_ptacci

 

klobasnik

 

mazanec

pucalka

velikonocni_nadivka_2