Z PRAŽŠKÉHO DENÍKU.cz

Vyšehraní zahájeno! Podívejte se na tu slávu

Koncert Ondřeje Havelky a jeho Melody Makers včera před zaplněnou letní scénou pražského Vyšehradu zahájil devátý ročník Vyšehraní. Festival divadla a hudby s podtitulem Bylo – nebylo se uskuteční do 23. září. V rámci této přehlídky se 15. září koná výstava kříženců a psů bez průkazu původu Vyšehradský voříšek, jejíž výtěžek bude věnován občanskému sdružení Toulavé tlapky.

„Diváci k nám chodí kvůli pohodě, poklidné atmosféře a nevadí jim, že na tuto krásnou scénu musí ujít kus cesty," uvedla ředitelka a dramaturgyně přehlídky Martina Dimmerová.
Před vystoupení Havelky a Melody Makers, kteří se zabývají autentickou interpretací populární hudby období raného a vrcholného swingu od počátku let třicátých až k raným letům čtyřicátým, krátce zahrála skupina Ztraceni v překladu. Kapela, která na festivalu vystoupí 16. září, zahrála českou verzi skladby Petera Gabriela Solsbury Hill.

Vystoupení přálo počasí. Návštěvníci se během teplého podvečera bavili programem Melody Makers, který zahrnoval skladby Jiřího Traxlera, slavné postavy českého swingu 30. let. „Měl jsem to štěstí, že jsem se s ním znal osobně a musím říct, že to byl strašně milý člověk," podotkl Havelka k Traxlerovi, který loni ve věku 99 let „odešel do jazzového nebe".

Nostalgické pocity diváků umocňovaly typické dobové způsoby vystupujících počínaje kostýmy a účesy interpretů a celkovou režií představení konče.
Podle Dimmerové chtějí organizátoři do festivalového dění zapojit i nejmenší diváky a pozvat především prvňáčky na klasické české pohádky.
Na Vyšehraní se opět vedle sebe setkají zdánlivě neslučitelné žánry v podání interpretů, kteří spolu běžně nevystupují.

Vystoupí zde například Ida Kelarová, skupina Keks, Wabi Daněk, Miloš Dvořáček, Hromosvod, Ginerva, Jitka Vrbová, Standa Chmelík, Miroslav Paleček,
Vladimír Mišík, Hašlerka, Petr Skoumal, Šimon Kotek, Svatopluk Karásek, Petr Lutka, Tomáš Berka, Olin Nejezchleba a kapely Trio de Janeiro, Asonance,
Hop Trop, The Boband a Hudbanda.

Z divadelních souborů se představí kolektiv Nakafráno Turnov s inscenací Božský řízek a soubor Ty-já-tr s představením Fimfárum. Třikrát budou dopolední hodiny na Vyšehradě patřit divadelnímu souboru Základní školy Slovenská a jejich projektu Bylo – nebylo.

Autor: ČTK, Redakce